În ritmul actual, economia chineză ar putea să o depăşească pe cea a SUA în 2016, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Totuşi, bula imobiliară din această ţară şi creşterea semnificativă a consumului ar putea conduce la o criză economică, aşa cum s-a întâmplat recent în restul lumii. Sursa: EPA
Prognoza FMI arată că produsul intern brut (PIB) al Chinei va creşte de la 11.200 de miliarde de dolari în 2011 la 19.000 de miliarde de dolari în 2016, în timp ce economia SUA va creşte de la 15.200 de miliarde de dolari la 18.800 de miliarde de dolari. Astfel, cota Chinei din economia mondială ar urca de la 14 la 18%, iar cota SUA va scădea la 17,7%.
Asemenea prognoze au fost emise încă din decembrie 2010, când "The Economist" estima că, în 2019, China va depăşi SUA din punctul de vedere al PIB nominal.
Mai mult, săptămâna trecută, economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard, a apreciat că SUA nu au un plan credibil de reducere a deficitului.
China consumă mai mult decât produce
"Este dificil de lansat estimări cu privire la evoluţia economiei chineze în intervalul 2011-2016", susţine Răzvan Orăşanu, fost şef al AVAS. El argumentează că economia chineză are şi puncte sensibile, cum ar fi bula imobiliară, zonă unde preţurile au crescut de trei ori faţă de cele din 2006.
"În China, evoluţia economică se vede, însă, pe de altă parte, există şi presiuni inflaţioniste mari, iar segmentul imobiliar poate contribui decisiv la o eventuală stagnare sau declin economic pe viitor", a adăugat analistul.
Trebuie ţinut cont şi de faptul că populaţia Chinei începe să consume mai mult decât produce, guvernul de la Beijing demarând deja acţiuni de prevenire a unei posibile crize economice în viitorii ani.