Tibetanii din lumea întreagă au ales un expert în drept internaţional, format la Harvard, în funcţia de prim-ministru. Această alegere răspunde deciziei liderului spiritual, Dalaï Lama, de a renunţa la rolul său de şef politic al tibetanilor.
Noul şef politic al tibetanilor este Lobsang Sangay, în vârstă de 43 de ani. El a ieşit câştigător în faţa altor doi candidaţi, cu un scor de 55%, într-un singur tur.
Tenzing Tethong, fost reprezentant al lui Dalaï Lama la New York şi la Washington a obţinut 37,4%, iar Tashi Wangdi, care a fost de mai multe ori ministru în Guvernul din exil, doar 6,4%.
Voturile au fost centralizate la Dharamsala, oraş din nordul Indiei, unde se află reşedinţa Guvernului tibetan în exil.
Dintre cei 83.400 de tibetani în exil cu drept de vot, au votat peste 49.000, după cum a anunţat Comisia Electorală.
Alegerea sa marchează o adevărată ruptură după ce în martie, Dalaï Lama, în vârstă de 75 de ani a anunţat că îşi va asuma numai rolul de lider spiritual.
Ideea ca Dalaï Lama să transmită puterile politice unei alte figuri reflectă şi neliniştea cu privire la continuarea luptei pentru drepturile tibetanilor, luptă care a fost încarnată numai de laureatul premiului Nobel pentru Pace de la fuga sa din China în 1959.
Mulţi tibetani se temeau că după moartea sa, cauza tibetană ar putea să cadă pradă uitării. Alegerea unui prim-ministru este văzută ca unica soluţie.
Născut într-o regiune producătoare de ceai din nord-estul Indiei, noul şef politic al tibetanilor nu a mers niciodată în ţara-mamă.
Această tranziţie politică este marcată şi de întărirea atribuţiilor şefului Guvernului. Noul prim-ministru a subliniat şi dorinţa comunităţii tibetane de a vedea o nouă generaţie tânără la conducere şi a reafirmat calea de mijloc, dorită de Dalaï Lama şi anume "autonomie lărgită a Tibetului în cadrul