O întrebare la care presa şi experţii în materie de relaţii interprofesionale au un răspuns clar: cauzele sunt legate de stresul la locul de muncă. Întrebarea, ca şi comentariile pe această temă, revin în actualitate după ce marţi s-a produs o nouă dramă: un salariat al firmei şi-a dat foc în curtea agenţiei pentru care lucra nu departe de oraşul Bordeaux.
Este vorba de un om de 57 de ani, care avea familie, patru copii, precum şi responsabilităţi sindicale în cadrul companiei.
Între 2007 şi 2010 au fost recenzate în jur de 60 de cazuri de sinucidere la France Telecom. Anul trecut bilanţul a fost de 27 de sinucideri şi 16 tentative de sinucidere. Direcţia grupului a abordat în mod serios această problemă şi a recunoscut la un moment dat că reformele şi noul stil de lucru pe care le-a impus au fost prea brutale.
Chiar şi un director a fost schimbat iar noua conducere a reuşit să schimbe atmosfera de lucru în sânul firmei. Mutările frecvente de personal, care provocau enorm de multe nemulţumuri, au început să fie efectuate numai pe plan de voluntariat. Dialogul dintre conducere şi salariaţi s-a ameliorat, pe scurt, sub presiunea opiniei publice şi a sindicatelor stilul de lucru s-a ameliorat la France Telecom. Iar la începutul acestui an şefii grupului au mai răsuflat uşuraţi pentru că nu a fost înregistrată decât o singură sinucidere, a unui funcţionar care a comis actul ireparabil la el acasă. Acest al doilea caz, de marţi, şi mai ales metoda pe care a ales-o respectivul salariat, au provocat din nou un mare şoc şi o mare emoţie în sânul firmei.
De notat că France Telecom numără în jur de o sută de mii de salariaţi numai în Franţa, iar statul detine un sfert din capital. Compania a trecut printr-o gravă criză socială începând din 2004, când conducerea de atunci a început să incite la plecarea voluntară pentru a reduce 22 de mii de postu