Criza economica a afectat si piata transferurilor de bani din Romania, cel mai mare declin, de 47%, fiind inregistrat in 2009 fata de anul anterior. Cu toate acestea, piata va reveni pe crestere in acest an, este de parere Radu Pojoga, business development manager al MoneyGram pe Romania si Bulgaria.
"Pe primele trei luni din 2011 nu avem inca date oficiale din partea Bancii Nationale si Bancii Mondiale, dar pot spune ca transferurile de bani catre Romania au inceput sa creasca. Nu pot sa va dau un procentaj, dar este pe un trend crescator. Pentru acest an, prognozele sunt pozitive", a declarat Radu Pojoga.
In 2010, in Romania au intrat prin transferuri de bani 4,5 miliarde de dolari, mai putin cu 8% fata de anul anterior, cand au fost transferati 4,9 miliarde de dolari, in scadere cu 47% fata de 2008.
"Declinul pentru intrarile in Romania a inceput sa incetineasca incepand cu 2010", a precizat oficialul MoneyGram.
El a mai spus ca in ceea ce priveste tranferurile de bani, Romania ocupa locul 22 in lume.
Numarul imigrantilor romani care au trimis bani in Romania anul trecut este de circa 2,77 miliarde.
De unde vin banii
Mai mult de o treime (36%) din banii primiti in Romania vin din Italia. Pe locul urmator se afla Spania, cu 34% din transferurile de bani, urmata de Marea Britanie (14%), Statele Unite ale Americii (5%) si Grecia (5%), conform datelor citate de Radu Pojoga.
In ceea ce priveste transferurile de bani din Romania catre alte tari, cei mai multi de duc in Spania (32%), Italia (27%), Marea Britanie (14%), SUA (4%), Grecia (4%).
Recent, MoneyGram a incheiat un parteneriat si cu Volksbank, dorind sa-si extinda reteaua de distributie. Astfel, clientii celor doua parti vor putea transfera bani in maxim 10 minute.
MoneyGram este prezenta in Romania din 1997,