Întregul personal al reactorului numărul 5 al centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria a fost evacuat în urma depistării unei creşteri a nivelului de radiaţii, a anunţat miercuri conducerea centralei, citată de site-ul Novinite.com.
Incidentul s-a produs marţi după desigilarea primei secţiuni a reactorului 5, care fusese închis la 24 aprilie pentru reparaţiile anuale şi pentru realimentare.
Citiţi şi:
Cernobîl, un sfert de secol de la un dezastru nuclear
„Hibakusha", japonezii iradiaţi şi izolaţi
Personalul a luat măsuri pentru normalizarea situaţiei. S-a descoperit că nivelul crescut de radiaţii a fost generat de creşterea concentraţiei de izotopi de xenon (Xe-133). Razele gamma din zona izolată ermetic a reactorului 5 de la Kozlodui au depăşit limita cu 10 la sută.
Toţi membrii personalului din zona ermetică au fost testaţi, iar rezultatele au arătat că niciunul dintre ei nu a fost expus radiaţiilor dincolo de normele stabilite.
Monitorizarea secţiunii din afara zonei ermetice arată că nivelul radiaţiilor nu a crescut, incidentul fiind evaluat la nivelul 0 pe scara INES.
Centrala de la Kozlodui, de fabricaţie sovietică, a atras atenţia Occidentului la cinci ani după accidentul de la Cernobîl din 1986.
Numai reactoarele 5 şi 6 sunt operaţionale la Kozlodui, după ce în 2002-2006 Bulgaria a închis unităţile 1-4 la presiunea UE în timpul negocierilor de aderare la blocul comunitar.
Centrala nucleară de la Kozlodui se află pe pe malul sudic al Dunării, în apropiera graniţei cu România.
Majoritatea celor 23.000 de locuitori ai oraşului Kozlodui se declară încrezători în ceea ce priveşte centrala, care este şi principala lor sursă de locuri de muncă.