122 de români care prezentau simptome ale virusului au decedat între 2009 şi 2010, însă în urma autopsiei s-a constatat că doar 7 dintre ei au fost răpuşi de virus, restul având antecedente medicale grave, care coroborate cu o simplă gripă puteau duce la acelaşi rezultat.
De altfel, agenţia internaţională de presă Reuters scria în septembrie 2009, citându-l pe doctorul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard, că virusul gripei „porcine" nu provoacă mai multe daune decât cel al gripei sezoniere.
Cu toate acestea, isteria generată de virus a avut un câştigător clar: companiile farmaceutice.
Acestea au produs sute de milioane de doze de vaccin, pentru a onora comenzile naţiunilor speriate. Doar că mulţi dintre oameni au fost reticienţi în a se imuniza împotriva noului virus, iar autorităţile au rămas cu banii daţi şi cu milioane de doze de vaccin pe stoc. Anul trecut Keiji Fukuda, directorul general adjunct al Organzaţiei Mondiale a Sănătăţii, a recunoscut că au existat carenţe în felul în care OMS a gestionat pandemia de gripă porcină şi că panică indusă a fost mai mare decât era cazul. Câteva luni mai târziu, în luna august, OMS a declarat încheiată pandemia de gripă A, afirmând într-un comunicat că "a fost o chestiune de noroc: virusul nu a suferit mutaţii în timpul pandemiei la o formă mai letală, iar vaccinul a fost un răspuns bun la circulaţia virusului şi a corespuns excelent din punct de vedere al siguranţei".
Elveţia a anunţat, marţi, că va distruge 3,4 milioane de doze de vaccin, pe care le-a cumpărat cu 43 de milioane de euro. Distrugerea propriu-zisă presupune un cost de 150.000 de euro. Elveţienii cumpăraseră 13 milioane de doze de la companiile Novartis şi GlaxoSmithKline.
Vaccinul, aproape epuizat în România
Ţara noastră mai are „cantităţi neglijabile" de vaccin împotriva gripei de tip A, potrivit Molnar Geza, consilie