Guvernul discuta zilele acestea despre renuntarea la termenul de 2015 pentru adoptarea monedei euro de catre tara noastra.
Daca unii o considera o decizie inteleapta, altii cred ca ar trebui sa ne pastram obiectivul stabilit initial, in timp ce unele voci sustin ca pur si simplu am renuntat pentru a nu fi refuzati.
Insa, in timp ce politicienii si economistii se bat in acuzatii si declaratii, sa ne uitam care ar fi efectele pentru cetatenii de rand. Daca ne primim la tarile din jur care au trecut la euro, putem observa ca in toate preturile au crescut cu pana la 40%.
Chiar daca inflatia nu poate fi pusa exclusiv pe adoptarea monedei euro, si aceasta a fost un factor important, sustin analistii economici europeni. Mai mult, sondajele de opinie efectuate printre cetatenii tarilor care au adoptat moneda euro arata ca pana la 60% dintre acestia isi doresc revenirea la moneda lor nationala, invocand exact cresterile de preturi.
Avand in vedere ca in Romania viteza cu care se majoreaza preturile este ametitoare si acum, oare ne-ar ajuta trecerea la moneda euro sau ne-ar saraci de tot?
Argumente pro adoptare
Desi amanarea termenului de 2015 este inca la nivelul zvonurilor si discutiilor, comentariile nu au intarziat sa apara. Daca reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, s-a declarat pentru amanare, pentru ca inainte de a pretinde statutul de tara euro ar trebui sa avem o economie competitiva, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca ar trebui sa ramanem fermi pe pozitie, pentru ca daca nu acceptam provocari, ci doar vom accepta "sa fim pregatiti", Romania va ramane pe loc, nefiind niciodata gata pentru nimic.
Guvernul renunta la adoptarea euro in 2015
Altfel spus, avem de ales intre a astepta ca economia sa-si revina din inerti