Turcia, Iran, Irak şi Siria vor să creeze o regiune după modelul Schengen din cadrul UE. O singură viză ar putea fi valabilă pentru toate cele patru ţări. În timp ce spaţiul european liber de controale la frontieră este pus sub semnul întrebării, ideea unui „Schengen musulman“ prinde rădăcini în Orientul Mijlociu extins.
Viceministrul iranian al Turismului, Shahbaz Yezdi, citat de agenţia Regnum, a precizat că iniţiativa acestui spaţiu de liberă circulaţie între cele patru ţări i-a aparţinut premierului turc Recep Tayyip Erdogan şi că ea va avea, în primul rând, rezultate pe plan economic. „Introducerea unei vize unice pentru Siria, Iran, Irak şi Turcia va duce la o explozie a turismului în regiune", a explicat oficialul de la Teheran.
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, al cărui regim este contestat, acum, de propriul popor şi de comunitatea internaţională, a lansat ideea unei regiuni fără controale la frontiere, din care să facă parte cele trei ţări din Orientul Mijlociu, Turcia plus alte ţări din zonă, în urmă cu aproape patru ani. În viziunea sa, primul pas spre realizarea „Schengenului musulman" trebuia să fie făcut de Ankara şi Damasc.
Ideea lui Bashar al-Assad
„Am fost primul care a pus pe agenda comună subiectul. Am început negocierile cu Ankara privind anularea obligativităţii vizei între noi şi turci, în 2007", declara Bashar al-Assad, într-un interviu în cotidianul „Hürriyet" din decembrie 2010. „Când premierul Erdogan mi-a spus «Gata, suntem pregătiţi pentru un acord de liberă circulaţie» am fost foarte surprins", mărturisea liderul sirian jurnaliştilor turci.
Ideea ca Iranul şi Irakul - care s-au luptat opt ani (1980 şi 1988) - să fie membre ale aceleiaşi structuri, ar fi o reuşită de excepţie, comentează publicaţia „Al -Arabiya". Premisele pentru un asemenea parteneriat ,,Schengen" există pentru că a