Ministerul a stabilit lista competenţelor pentru absolvenţii de Medicină care pot profesa deşi nu au obţinut nici măcar titlul de rezident. Majoritatea medicilor din secţiile de specialitate refuză să-şi asume răspunderea pentru asistenţa acordată de aceşti tineri lipsiţi de experienţă profesională.
Un medic proaspăt absolvent al unei facultăţi de medicină nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în domeniul promovării şi vânzării produselor farmaceutice şi aparaturii medicale. Totuşi, confruntat cu criza acută de medici, Ministerul Sănătăţii recurge la un compromis periculos: începând cu promoţia 2005, medicii absolvenţi vor primi competenţe de practică limitate, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat.
Cine răspunde?
Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.
"Cum aş putea eu să fiu de accord cu aşa ceva? Dacă se întâmplă ceva, dacă face vreo prostie cine răspunde? Eu nu îmi asum răspuderea pentru cei care nici măcar nu au putut să înveţe să obţină o notă de trecere la examenul de rezidenţiat", spune dr. Corneliu Marinescu, medic Neurochirurg.
CITEŞTE AICI TOT ARTICOLUL