Joi, 5 MAI Romanul „Planeta maimuţelor“, de Pierre Boulle, va fi distribuit cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei, în colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“. Pentru săptămâna viitoare, Editura Adevărul le propune cititorilor o mostră de literatură ştiinţifico-fantastică.
Pierre Boulle, fost agent secret, şi-a folosit experienţa personală ca sursă de inspiraţie pentru „Planeta maimuţelor" şi „Podul de pe râul Kwai", scrierile care l-au consacrat. Prima dintre acestea prezintă o lume distopică, unde omul nu mai deţine controlul. „Maimuţa este, bineînţeles, singura creatură raţională, singura care are un suflet şi un corp în acelaşi timp" - astfel stau lucrurile în universul inventat de autor. Povestea înfăţişează o societate din anul 2500, asemănătoare cu cea din secolul XX. La conducere se află gorile violente, urangutani savanţi şi cimpanzei intelectuali. În 1963, când a apărut, romanul a stârnit imediat entuziasmul cititorilor.
Povestea în sine, precum şi inteligenţa, umorul şi arta de a întreţine suspansul au făcut din „Planeta maimuţelor" o lectură dragă celor înzestraţi cu imaginaţie. Iar ecranizarea realizată cinci ani mai târziu a consolidat succesul cărţii lui Pierre Boulle. Personajul principal, totodată narator, este Ulysse Merou, un ziarist francez, care pleacă într-o expediţie spaţială. Ajuns pe o planetă asemănătoare cu Terra, realizează că oamenii se comportă ca patrupedele. În scurt timp, Ulysse află că fiinţele umane sunt vânate de gorile nemiloase şi folosite în experimente.
Film de succes
Câteva dintre scrierile lui Pierre Boulle au fost ecranizate de mai multe ori. Primul film după „Planeta maimuţelor" datează din 1968, în rolul principal fiind distribuit Charlton Heston. Prăbuşit cu nava sa pe o planetă îndepărtată, protagonistul descoperă că omul joacă doar două roluri: este sclav şi cobai pentru experim