„Ucigaş în Siria” (Liberation). „În Siria, represiunea virează spre masacru” (Le Monde). „Roma şi Parisul cer o revizuire a tratatului Schengen” (Le Temps). „Sommet Franco-italian” (Ouest-France). „Berlusconi: energia nucleară reprezintă viitorul. Sarkozy: Îl susţinem pe Mario Draghi la şefia Băncii Centrale Europene” (Il Sole 24 Ore).
Situaţia din Siria este subiectul cel mai des întalnit în ziarele franceze şi europene.
Liberation publică fotografia preşedintelui Bachar Al-Assad şi scrie „Ucigaş în Siria”. Preşedintele Al-Assad „face să domnească teroarea în oraşele unde opoziţia contestă regimul”.
Le Monde îşi dedică editorialul situaţiei din Siria : „Insuportabila excepţie siriană” : „În Siria, represiunea virează spre masacru” , pentru a folosi expresia utilizată de organizaţia Human Rights Watch. „Morţii se numară cu sutele, raniţii cu miile. Confruntat de o lună şi jumatate cu o mare miscare de revoltă, regimul preşedintelui Bachar Al-Assad răspunde cu violenţă şi beneficiază de o impunitate internaţională de care nu au dispus înaintea sa nici egipteanul Hosni Mubarak, nici libianul Moammed Gadafi şi cu atât mai puţin tunsianul Ben Ali.
Este vorba despre o ciudată excepţie siriană. Poate Bachar Al-Assad a decis să reprime revolta dând un exemplu la Deraa, aşa cum tatăl său a decis să martirizeze orasul Hama în februarie 1982 - unde a făcut mai multe mii de morţi - pentru a rade o revoltă precedentă. Asaltul asupra orasului Deraa survine după baia de sânge de vineri, 22 aprilie. În acea zi, la ieşirea de la rugăciune, manifestaţiile reuneau zeci de mii de protestatari paşnici în cea mai mare parte a oraşelor ţării. Fară somaţie, militenii şi militarii au deschis focul : peste 100 de persoane au fost ucise.
Acest lucru duce bilanţul la circa 400 de sirieni căzuţi ca urmare a gloanţelor regimului, în ultima lună şi jumătate. R