Primele fotografii ale dezastrului de la Cernobâl au fost făcute, sub radiaţii, de Igor Kostin, un fotograf născut în Basarabia, în timpul României Mari. Azi, la 25 de ani de la tragedie, Kostin spune, într-un interviu pentru EVZ, că e mândru de originile sale de \"moldovean mămăligar\". Sursa: IGOR KOSTIN
Un bărbat solid intră în holul hotelului Rus din Kiev. E îmbrăcat într-un sacou negru, cu dungi, are o mustaţă atent tunsă şi o servietă care ascunde munca lui de o viaţă. În ea sunt fotografii şocante, cu "lichidatorii" din zilele de groază de după 26 aprilie 1986, când reactorul 4 de la centrala Cernobâl a explodat.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Ucraina comemorează victimele de la Cernobâl
După cum se ţine, fotograful Igor Kostin pare că plezneşte de sănătate. Zici că i-au priit radiaţiile pe care le-a încasat în doze incredibile în zilele cât a lucrat ca fotograf pentru agenţia sovietică Novosti, devenind primul jurnalist care a văzut dezastrul chiar de pe acoperişul distrus al centralei, printre măşti de gaze care ascundeau mii de necunoscuţi sacrificaţi la "lichidarea" deşeurilor radioactive.
Bărbatul vorbeşte calm, uneori zâmbeşte de sub mustaţă. Spune că e mândru că s-a născut "într-un popor mic, moldovean", rezistent, de care e mândru. A venit pe lume în Basarabia, în 1936, când aceasta făcea parte din România Mare. Mai "rupe" pe româneşte, dar, recunoaşte: "N-am mai vorbit de mult". Preferă rusa. Se declară pe unde e invitat ca fiind moldovean. Acum ceva vreme, a arborat un tricolor uriaş, la vila sa de la ţară. Dacă îl întreabă vecinii ucraineni: "Păi, tu nu eşti rus?", le răspunde: "Eu sunt moldovean! Sunt mămăligar!".
Fotograful de pe reactor
Practic, nu există documentar despre explozia de la Cernobâl care să nu conţină un interviu cu Igor Kostin. A devenit un fenomen. Primele fotografii pe ca