Profesoara de limba română de la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ din Bacău a implementat un proiect prin care colegii şi elevii săi au mers la şcoli din străinătate.
Născută într-o familie de cadre didactice, Mihaela Chiribău-Albu a ajuns în învăţământ şi de dragul soţului. „Mama, tata, fratele şi cumnata sunt profesori. Eu aveam de gând să mă fac avocat, însă înainte de admitere l-am cunoscut pe soţul meu care este preot şi mi-a spus că o preoteasă nu poate să profeseze ceea ce aveam eu de gând să fac. Aşa am ajuns să fac Litere la Iaşi“, povesteşte profesoara.
Schimburi de experienţă peste hotare
Şi-a făcut stagiul la clasele primare, după care a ales catedra de limba română. De zece ani predă la unul dintre cele mai bune colegii din oraş, iar provocarea este la tot pasul. Încearcă de fiecare dată să vină în faţa copiilor cu ceva nou şi pentru asta a participat la multe schimburi de experienţă în străinătate. Tot ea a implementat primul proiect al şcolii cu bani europeni prin intermediul căruia mai mulţi colegi şi elevi au avut posibilitatea să se deplaseze în câteva ţări din Europa şi să vadă cum se predă acolo.
„Am avut parteneriate cu Norvegia, Spania, Finlanda, Germania şi Lituania. Cu toţii s-au întors acasă extrem de entuziasmaţi. Copiii au legat prietenii cu elevi din alte ţări şi, cine ştie, poate îi vor ajuta pe viitor să meargă şi să studieze acolo“, a adăugat Mihaela. În timpul vizitelor de lucru peste graniţă, Mihaela Chiribău-Albu a observat că dascălii străini îi ţin pe elevi ancoraţi în realitate şi încearcă să-i pregătească pentru viaţă încă de pe băncile şcolii.
„Acolo lucrul în echipă primează. Ei aplică tot felul de metode de predare care nu-i plictisesc pe copii. În Irlanda am văzut că se aplică metoda de învăţare prin investigare. Să caute informaţii pe internet sau unde vor ei, numai să caute. A