Pentru prima dată, miercuri, 27 aprilie, este comemorat pe continentul african comerţul cu negri. Manifestarea este intitulată "Atlanticul negru, mormântul crimei".
Statul Senegal, fostă colonie franceză, este primul de pe continentul negru care şi-a înscris acest tip de comemorare pe agenda oficială. Şi tot statul Senegal este primul care a adoptat anul trecut o lege prin care comerţul cu negri este declarat un act criminal.
Senegalul s-a inspirat de fapt din legislaţia franceză, care a adoptat o astfel de lege în anul 2001. Francezii, care au practicat multă vreme comerţul cu sclavi s-au angajat în ultimele decenii într-un veritabil demers comemorativ, cu acţiuni organizate în principalele oraşe franceze de pe malul Atlanticului, care s-au îmbogăţit cu comerţul cu sclavi: Bordeaux şi Nantes. La Bordeaux a fost creat, de exemplu, un memorial al comerţului cu negri.
Timp de mai multe secole, milioane de negri din Africa sub-sahariană au fost victimele acestui comerţ, iar numărul celor care au murit în timpul traversării Atlanticului va rămâne veşnic necunoscut.
Denunţat ca o formă de barbarie, comerţul cu negri a fost abolit treptat, la jumătatea secolului al XIX-lea. Ţările europene care au participat la el sunt Spania, Franţa, Portugalia, Marea Britanie, precum şi Olanda, Danemarca sau Suedia.
Între 1800 şi 1880 se consideră că în jur de un milion 650 de mii de negri din zona sub-sahariană au fost vânduţi ca sclavi.
În mod paradoxal, acţiunile destinate să conserve memoria acestei drame istorice au fost mai numeroase în Europa decât în Africa. Semnalul este dat însă acum în Senegal pentru "reinstaurarea memoriei", cum spun autorităţile de la Dakar.
Pentru prima dată, miercuri, 27 aprilie, este comemorat pe continentul african comerţul cu negri. Manifestarea este intitulată "Atlanticul negru, mormântul crimei".
S