Inghetarea preturilor la carburanti, pripita si inutila. Inghetarea pretului carburantilor la actualele niveluri, de 5,5 lei pe litru sau chiar mai mult, s-ar dovedi contraproductiva in cazul in care pretul petrolului ia un curs invers sau moneda nationala se depreciaza masiv. Cand ajungi sa iei decizia inghetarii preturilor carburantilor inseamna ca situatia este foarte grava. Pentru cei din Guvern ca si pentru cei care simt ca o tot mai mare parte din venituri se duce pe benzina si motorina, pretul actual al combustibililor ar putea, eventual, sa justifice o astfel de decizie. Insa efectele unei astfel de decizii sunt mult mai serioase decat se poate vedea in termenii unei abordari populiste, iar argumentele pe care se sprijina trebuie sa fie inatacabile, scrie Capital.ro.
In articolul "Prima casa 4 a ajuns la start. Ce aduce nou fata de editiile anterioare?", Ziarul Financiar scrie: Programul de credite ipotecare "Prima casa" intra in etapa in care riscurile de neplata vor fi impartite in mod egal intre banci si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ca reprezentant al statului. Din punctul de vedere al clientilor, aceasta va insemna probabil restrangerea numarului de banci care vor continua sa acorde finantari in cadrul programului. Bancile care au deja volume mai mari de credite in stoc isi pot asuma mai usor riscul aferent noii variante. De asemenea, bancile care cauta sa recastige cota de piata ar putea fi implicate. La nivelul costurilor nu sunt de asteptat modificari semnificative: avansul cerut va fi de 5%, iar marja maxima peste rata EURIBOR la trei luni ramane la 4%". Integral in ZF.ro.
Pe cine bucura slabiciunea euro? Euro a atins, ieri, pentru a doua oara consecutiv minimul ultimelor 13 luni. Banca Nationala a Roma-niei (BNR) a afisat, ieri, un curs de schimb de 4,0735 lei/euro, nivel care nu a mai fost inregistrat din 30