Din cele 35 de persoane care au iniţiat astfel de activităţi independente la nivel naţional, 12 provin din Suceava, astfel că judeţul nostru ocupă primul loc pe ţară ca număr de afaceri demarate pe cont propriu.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava a înregistrat rezultate foarte bune în primul trimestru al acestui an care s-au concretizat într-un număr mare de şomeri angajaţi şi o scădere considerabilă a ratei şomajului. Potrivit ANOFM, judeţul Suceava se clasează pe locul III la nivel naţional după numărul locurilor de muncă ocupate, şi anume 5.009, fiind precedat de Bucureşti, cu 5.719 persoane integrate pe piaţa muncii, şi Timiş, cu 5.678 persoane.
Reprezentanţii instituţiei statului au constatat că impactul cel mai mare asupra ocupării forţei de muncă l-au avut medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, acordarea de subvenţii pentru încadrarea în muncă a persoanelor şi formarea profesională.
Citiţi şi: Suceava: Promisiuni de angajare pentru jumătate din participanţii la Bursa locurilor de muncă
Aproximativ 300 de suceveni în căutarea unui loc de muncă de la prima oră (FOTO)
Şanse mici de angajare pentru sucevence
La nivelul judeţului Suceava s-a înregistrat o creştere a numărului şomerilor care optează pentru cursurile de calificare profesională, care reprezintă o şansă în plus de a găsi un loc pe piaţa muncii. „Avem cursuri de bucătar, coafor, instalator, frizer, lucrător comercial, confecţioner piele, mecanic auto şi operator calculator, în care sunt cuprinse 437 persoane. Cursurile se ţin în Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni şi Câmpulung“, a precizat Aurelia Focşa, directorul AJOFM Suceava.
Un alt rezultat al muncii depuse de angajaţii AJOFM Suceava ne plasează pe poziţii fruntaşe la nivel naţional. Este vorba despre acordarea serviciilor de co