Reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene sosesc, miercuri, la Bucuresti, pentru a discuta cu autoritatile romane despre continuarea reformelor economice. Evaluarea se va incheia pe 9 mai, iar concluziile vor fi prezentate la finalul vizitei. Delegatia Fondului va fi condusa de Jeffrey Franks si se va intalni cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, bancilor, asociatiilor oamenilor de afaceri, dar si cu reprezentantii societatii civile.
Intr-o declaratie pentru Radio Romania Actualitati, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a subliniat ca expertii vor urmari continuarea restructurarii si a consolidarii fiscale, precum si supravegherea sistemului bancar. El sustine ca momentul este prielnic, ceea ce ar putea sa permita tarii noastre, sa nu acceseze banii din noul imprumut de la fond. In opinia lui Tanasescu, Romania se indreapta catre un drum corect, dar trebuie sa consolideze eforturile care au fost facute in acesti ultimi doi ani.
Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.
Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile. In aceste conditii, toata suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondu