După opt ani de aşteptare, prinţesa moştenitoare Victoria şi antrenorul de fitness Daniel Westling s-au căsătorit în prezenţa a 1000 de invitaţi, într-o catedrală veche de 700 ani, pe 19 iunie 2010.
Când prinţesa va fi încoronată, va deveni prima suverană care a moştenit tronul şi a patra regină din istoria ţării, după Regina Margareta (1389-1396), Kristina (1632-1654) şi Ulrika Eleonora cea Tânără (1718-1720). Familia regală Bernadotte domneşte în Suedia din secolul XVII.
„Dragi prieteni, vă mulţumesc vouă, popor suedez, că mi-aţi dat prinţul", se adresa viitoarea regină, în ziua nunţii, oamenilor. „Speram într-un «da», dar nu eram complet sigur", îşi aminteşte Daniel despre momentul în care a căzut în genunchi în faţa Victoriei, într-o zi călduţă, la palatul Drottningholm, şi a cerut-o de soţie. Când Victoria şi-a anunţat familia că bărbatul cu care vrea să se căsătorească nu are sânge albastru, întreaga familie regală s-a opus. Opt ani mai târziu, după ce prinţesa a luptat cu bulimia, iar Westling a suferit un transplant de rinichi, cei doi şi-au pus pirostriile într-o zi cu tradiţie pentru familia regală suedeză, în cadrul unei ceremonii de 2,6 milioane de dolari.
Victoria şi Daniel s-au cunoscut în 2002, când el a devenit instructorul personal al prinţesei, la sala lui de sport de lux.
Prinţesa şi-a dorit o ceremonie tradiţională, deşi a stârnit numeroase polemici. De secole, în Suedia, mirele şi mireasa merg împreună să se cunune. Totuşi, Victoria a vrut ca tatăl ei să o conducă la altar, unde să-i predea mâna viitorului soţ. Un gest conservator şi sexist, a comentat poporul suedez.
Motivaţia prinţesei? În primul rând, Victoria a dorit să arate lumii întregi că tatăl ei, este de acord cu căsătoria. În al doilea rând, ca un simbol politic, regele conduce la altar viitoarea regină a ţării, explică ziarul german Der Spiegel. @