Eurostat, serviciul de statistică al UE, a anunţat ieri că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România despre deficitul bugetar din 2010, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.
Institutul Naţional de Statistică a precizat ieri că pe 31 martie s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul "administraţiile publice" a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA.
Aseară secretarul de stat de la finanţe Gheorghe Gherghina urma să aducă clarificări într-o conferinţă de presă extraordinară.
Ca răspuns la sesizarea Eurostat, în şedinţa Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009 în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare.
FMI a obligat Guvernul român să includă în calculul deficitului bugetar din acest an şi pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea, societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.
Deficitul bugetar în 2010 a reprezentat, potrivit Ministerului Finanţelor, 6,5% din PIB şi ar urma să scadă la 4,4% în acest an şi sub 3% în 2012.
Pe de altă parte, veniturile bugetului general consolidat au crescut în primul trimestru cu 10,2% faţă de perioada similară din 2010, în principal datorită majorării încasărilor din TVA şi accize, iar cheltuielile au urcat cu 1,3% în condiţiile majorării plăţilor pentru proiecte finanţate din fonduri UE.
Bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru cu un deficit de 5,2 mld. lei (1,26 mld