Eurostat are mari indoieli in privinta datelor referitoare la deficitul bugetar, comunicate de Romania. Mai precis, organismul de statistica al Uniunii Europene considera ca pierderile foarte mari ale unor companii de stat aflate pe lista de monitorizare a FMI, precum CFR Infrastructura sau Termoelectrica, nu au fost incluse in deficitul bugetar desi au impact asupra lui.
Daca Instititul National de Statistica a comunicat un deficit bugetar de 6,4%, fara includerea acestor datorii, Eurostat considera ca deficitul ar trebui sa fie cu vreo 0,6% mai mare din cauza lor. E drept, nelamuriri exista si in privinta datelor communicate de Marea Britanie, insa acolo este vorba despre momentul inregistrarii unor cheltuieli militare. In plus, Londra nu se afla sub imperiul unui acord cu FMI, care sa limiteze deficitul bugetar.
Tocmai de aceea, eroarea, pe care premierul pare sa o recunoasca deja, are un foarte puternic iz de smecherie. In plus, nelamurirea Eurostat pune reflectorul pe unul dintre punctele extrem de sensibile ale economiei romanesti pe care toate guvernarile nu mai stiu cum sa-l menajeze - costul enorm al societatilor de stat nerentabile si nerestructurate, de care sunt insa legate mari interese politice.
Radu Berceanu nu s-a atins de CFR, spre exasperarea inclusiv a succesoarei sale in functie, Anca Boagiu, care vorbea de jaful din aceasta societate. Iar Adriean Videanu s-a luptat ca la Rovine sa creeze o societate mamut in domeniul energetic (CEN) tocmai pentru a ingropa datoriile Termoelectrica in profitul Hidroelectrica.
Si pentru ca toate acestea sa treaca neobservate, umblam la cifre, de parca modelul grecesc nu ne-ar fi aratat recent cat de scurte sunt picioarele unei astfel de practici. Asa ca totul depinde de vigilenta ogranismelor europene, care din cand in cand trebuie sa ne mai smulga cate o rata dintre m