68 de biserici de lemn din judeţul Sălaj sunt înregistrate în lista monumentelor istorice din România.Nici o biserică de lemn din Sălaj nu a ajuns până acum în patrimoniul UNESCO. Cele mai mari şanse pentru a se califica în patrimoniul mondial le are biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, din satul Fildu de Sus.
Potrivit Doinei Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN), Sălajul are nu mai puţin de 68 de biserici de lemn în lista monumentelor istorice din România. „Sălajul are 68 de biserici de lemn, declarate monument istoric, potrivit celei mai recente clasificări realizate în 2010. Practic, aproape fiecare comună românească are cel puţin o biserică de lemn”, explică Doina Cociş.
Izolate geografic şi mediatic
Cu toate acestea, nicio biserică de lemn din Sălaj nu face parte din patrimoniul UNESCO.În schimb, în judeţul Maramureş, nu mai puţin de 9 biserici de lemn au fost declarate monumente istorice de interes mondial.
Doina Cociş susţine că Maramureşul are, pe lângă frumuseţea bisericilor, şi avantajul de a fi o zonă în care tradiţiile sunt mult mai bine păstrate. „În judeţul vecin a existat dintodeauna o mai mare preocupare pentru conservarea şi restaurarea bisericilor de lemn. Din păcate, noi sălăjenii nu am ştiut să promovăm suficient monumentele pe care le avem pe raza judeţului. În Sălaj, spre deosebire de Maramureş, nu putem vorbi de păstrarea satului tradiţional. Înafară de clădirea bisericii, eventualii turişti nu au foarte multe lucruri de văzut în satele sălăjene. Pe de altă parte, multe din bisericile de lemn sunt izolate din punct de vedere geografic, dar, în acelaşi timp, monumentele noastre suferă şi de o izolare mediatică”, mai spune Doina Cociş.
Biserica din Fildu în patrimoniul UNESCO?
La stadiul de bune intenţii se află, în momentul de faţă, introduce