Fermierii din zona Halmeu angajează în această perioadă circa 600 de muncitori pe perioada sezonului de cules a căpşunilor. Recoltarea căpşunilor începe în această perioadă, iar fermierii oferă până la 4,5 lei pentru o oră de lucru.
În zona Halmeu sunt cultivate cu căpşuni peste 400 de hectare de teren. Ca în fiecare an la începutul sezonului de recoltare, fermierii aduc muncitori din întreaga ţară, cei mai mulţi fiind din judeţul Sălaj. Fermierii plătesc cu 4,5 lei ora de lucru fără cazare, iar cei care vor să stea în gazdă la patron vor primi pentru ora de lucru doar 3,5 lei. În localitate există multe case nelocuite, pe care săteniii le închiriază muncitorilor pentru sume derizorii. „Odată deschis sezonul la căpşuni, muncitorii sosesc din toate colţurile ţării. Anul trecut am avut în jur de 500 de muncitori din toată ţara. Foarte mulţi dintre ei însă au venit din judeţul Sălaj”, spune Ludovic Incze, primarul localităţii Halmeu.
Echipe făcute de anii trecuţi
Emanuel Pălincaş este unul dintre fermierii care se ocupă de ani de zile de cultivarea căpşunilor. El deţine un teren de 3 hectare şi are nevoie de 20 de muncitori pentru recoltarea căpşunilor de această suprafaţă. „Eu am deja oamenii mei cu care lucrez în fiecare an, dar probabil că voi mai avea nevoie de câţiva sezonieri. Am amenajat o cameră cu mai multe paturi, dar foarte mulţi sezonieri aleg să stea singuri în chirie la casele nelocuite din Halmeu. Plătesc sume modice, iar sătenilor le convine să mai facă un ban”, spune Pălincaş.
Fermierii susţin că, în acest an, condiţiile meteo au fost favorabile culturilor de căpşuni, astfel încât se aşteaptă la o producţie mare.
600 de muncitori
Primarul din Halmeu, Ludovic Incze, spune că încă în localitate nu au sosit muncitorii sezonieri, dar se aşteaptă ca numărul zilierilor din aceat an să ajungă la 600. „Anul acesta ne aşt