Pe dealul de la Bixad, proprietarii de oi au dat startul sâmbrelor în Ţara Oaşului. Sâmbra reprezintă primul muls al oilor după înţărcarea mieilor. Tot atunci se stabileşte cota de lapte şi cantitatea de brânzeturi pe care o va primi zilnic fiecare proprietar de oi.
Vezi aici imagini de la sâmbră tradiţională din Ţara Oaşului, Bixad
Patru proprietari de oi s-au întâlnit, marţi, pe dealul de la Bixad la „alesul oilor“. Ciobanii au muls ovinele, au măsurat laptele şi au stabilit, în funcţie de cantitatea laptelui, cota de lapte şi brânzeturi pe care o va primi fiecare stăpân de oi până la a doua sâmbră.
Tradiţie veche de sute de ani
O tradiţie veche de sute de ani se păstrează vie, încă, în Ţara Oaşului. Este vorba despre sâmbra oilor, cunoscută în termen populari ca „alesul“, „măsurişul laptelui“ sau „sâmbreaza“. Sâmbra tradiţională se desfăşoară, de obicei, pe data de 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe. Anul acesta, a treia zi de Paşte, ciobanii din Bixad au urcat cu oile la deal pentru sâmbră. „Sâmbra semnifică primul muls al oilor după înţărcarea mieilor. Acum se măsoară laptele şi se fac primele brânzeturi din laptele muls, brânză, caş şi urdă. Fiecare stăpân de oi mulge animalele vecinului“, a precizat Bogdan Gheorghe, unul dintre proprietarii de ovine care s-a ocupat şi cu măsurarea cotei de lapte.
Unităţi de măsurare a laptelui
După mulsul oilor, proprietarii măsoară cantitatea de lapte, iar în funcţie de aceasta stabilesc cota de lapte şi brânzeturi pe care o va primi fiecare stăpân de oi. „Proprietarul cu cele mai multe oi, 160, Vasile Zab, are 35 de litri de lapte muls şi va primi, zilnic, trei kilograme de brânzeturi timp de aproximativ cinci-şase săptămâni dacă ciobanii hrănesc bine oile. În dimineaţa zilei de sâmbră, toţi stăpânii de oi pornesc spre stâne. Aici, crescătorii de oi hotărăsc împreună unde vor