Personalul de la reactorul numărul 5 al centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria a fost evacuat în urma depistării unei creşteri a nivelului de radiaţii, a anunţat miercuri conducerea centralei, citată de site-ul Novinite.com, citat de Mediafax.
Incidentul s-a produs după desigilarea primei secţiuni a reactorului 5, care fusese închis la 24 aprilie pentru reparaţiile anuale şi realimentare.
Personalul a luat măsuri pentru normalizarea situaţiei. S-a descoperit că nivelul crescut de radiaţii a fost generat de creşterea concentraţiei de izotopi de xenon (Xe-133). Razele gamma din zona izolată ermetic a reactorului 5 de la Kozlodui au depăşit limita cu 10 la sută.
Toţi membrii personalului din zona ermetică au fost terstaţi, iar rezultatele au arătat că niciunul dintre ei nu a fost expus radiaţiilor dincolo de normele stabilite.
Monitorizarea secţiunii din afara zonei ermetice arată că nivelul radiaţiilor nu a crescut, incidentul fiind evaluat la nivelul 0 pe scara INES.
Numai reactoarele 5 şi 6 sunt operaţionale la Kozlodui, după ce în 2002-2006 Bulgaria a închis unităţile 1-4 la presiunea UE în timpul negocierilor de aderare la blocul comunitar.
Kozlodui în telegramele Wikileaks
Într-o notă diplomatică din mai 2006, transmisă de ambasadorul SUA din Sofia departamentului de stat american, era prezentată maniera în care autorităţile bulgare tratau problema reactoarelor nucleare, în contextul aderării la Uniunea Europeană.
Oficialii bulgari ar fi tratat netransparent un incident din luna martie, minimizând importanţa acestuia pentru a nu atrage nemulţumiri din partea UE. Sursa citată în telegramă declară oficialilor americani că au fost încălcate mai multe norme de securitate şi că centrala dă semne clare de îmbătrânire, sporind riscul de accidente.
Autorităţile au clasificat incidentul la nivelul 1 din 7.
Pers