În România, în anul 2009, au fost identificate 4.696 de grupuri rezidente şi 15.258 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (33 controlate din interior, respectiv 15.225 controlate din străinătate), potrivit datelor INS.
Majoritatea grupurilor de întreprinderi rezidente sunt constituite din două sau trei întreprinderi. În anul 2009, 24% din grupurile de întreprinderi identificate în România erau rezidente, iar 89% dintre acestea aveau două sau trei întreprinderi.
Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii.
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, în anul 2009, cel mai mare procent de grupuri de întreprinderi au fost identificate în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), secţiunea industria prelucrătoare (18%), secţiunea construcţii (14%).
Grupurile de întreprinderi rezidente activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (23%), industria prelucratoare (18%), şi în secţiunea construcţii (13%).
Cei mai mulţi salariaţi, în întreprinderile controlate de nemţi
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa sau Austria.
Rezultatele anului 2009 indică faptul că pe primul loc, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate în Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11%), în timp ce 9% din subgrupurile de întreprinderi sunt controlate din Austria, potrivit INS.
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucratoare (8%), în secţiunea comerţ cu ridicata