Marea Sărbătoare a Învierii Domnului a trecut. Ne-am ghiftuit cu de toate, de la ouă roşii şi fripturi până la cozonac, pască şi tot felul de prăjituri. Nu mai vorbim de băutură! Ţuici... ţuici, vinuri dar mai ales berici! Astea nu se numără dar... se adună... Toate la un loc fac..., vorba vecinului meu pilangiu, "pateul" mare!
Deci pe scurt, ne-am distrat, am petrecut, am mâncat, am băut, acum gata, trecem frumuşel la un regim uşor, de ars grăsimile şi de ajutat "pateul". Ceva uşor dar bun, gustos şi blând ca o mângâiere maternă. Ceva care să uşureze digestia şi să facă o trecere către un regim alimentar mixt pentru a ne prezenta în sezonul estival cât se poate de binedispuşi, cu apetit, uşurei şi sănătoşi. Putem să apelăm cu succes la tot felul de preparate din orez, mai precis din orez de tot felul. De la cel cu bob rotund, cu bob mare, cu bob colosal până la cel Basmati şi sălbatic! Că-s budinci sau garnituri, preparatele din orez fac deliciul meselor.
Nu mai vorbim de verdeţuri. Acum este o "nebunie" de ştevie, lobodă, spanac, leurdă, untişor. O ciorbă de ştevie cu lobodă, cu zdrenţe de ou, cuburi de cartofi, acrită cu borş şi parfumată înnebunitor cu leuştean, face cât o mie de pastile cu vitamine sintetice. O mâncărică din zece legături de ştevie cu două trei legături de leurdă, două de ceapă verde şi două de usturoi verde, la care adaugi feliile unui cartof potrivit şi 2 linguri de bulion, poate concura o friptură. Dacă îi mai adaugi o lingură de hrean pus deasupra, sau un nor de boia de ardei puţin uite, lângă o bucată zdravănă de mămăligă, nici că-ţi mai trebuie ceva într-o seară când eşti toropit de oboseală.
Reintroducem în circuit cartofii copţi sau fierţi, din care se pot prepara tot felul de salate pe care le putem mânca seara, ca unic fel, la o cină uşoară, sau ca garnitură la diverse fripturi. O reţetă uşoară şi delicioasă este