Aprecierea leului, inca de la inceputul anului, fata de monede precum francul elvetian, yenul japonez sau chiar dolar nu poate sa fie decat un motiv de bucurie pentru cei, putini ce-i drept, care au credite in moneda americana sau in cele doua monede exotice.
Pentru a vedea mai bine cine si cat a castigat din intarirea leului, Ziare.com a luat, pentru dumneavoastra, cateva exemple de rate: una de 200 de dolari, una de 200 franci elvetieni si una de 20.000 de yeni japonezi.
Dolarul s-a depreciat in ultimul an neasteptat de mult pentru cei care au credite in moneda americana si inca nu da semne ca se opreste din cadere fata de leul romanesc. Si chiar daca in Romania prea putine banci mai dau credite in moneda americana, riscul valutar exista, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.
Rata de schimb dolar/leu a scazut de la finele lui iunie 2010 pana in prezent, cu mai bine de 20%, ceea ce se traduce printr-o usurare financiara pentru cei cu credite in dolari. Daca in 30 iunie o rata de 200 de dolari valora 712 lei, miercuri, aceasta se redusese la 556 lei, cu aproape 22% mai putin.
La inceputul anului dolarul valora 3,2 lei, astfel ca la o rata precum cea mai sus mentionata valoarea sa, in moneda locala, ajungea la 640 de lei, cu 84 de lei (13%) mai mult decat ar fi valorat miercuri, 27 aprilie.
Francul elvetian are si el semne bune pentru debitori
Nici cei care au credite in franci elvetieni nu au fost ocoliti de noroc in ultima vreme. Daca trecem cu vederea ca, in ultimii ani, moneda elvetiana s-a apreciat cu mai bine de 50%, fapt care i-a ingropat pe cei cu astfel de credite, acum acestia au un motiv de bucurie.
La inceputul anului, un franc elvetian era cotat la 3,42 lei, pe cand, in data de 27 aprilie, acesta atinsese cota de 3,17 lei. Daca luam acelasi exemplu, pentru o rata de