Ministrul Sănătăţii a explicat, pentru „Adevărul“, ce trebuie să facă pacienţii care consideră că doctorul le-a administrat un tratament greşit. Potrivit lui Andrei Usatâi, există puţine şanse ca medicii bănuiţi de neglijenţă în serviciu să fie traşi la răspundere, deoarece în Moldova nu există o practică în acest sens.
Republica Moldova este singura ţară din Europa unde medicii nu sunt traşi la răspundere pentru greşelile lor. Cum explicaţi acest lucru?
Avem o ligă a medicilor care există doar de formă. Se ocupă mai mult cu educarea continuă şi de organizarea conferinţelor. Deocamdată nu avem un colegiu al medicilor, dar am iniţiat un grup de lucru pentru a-l crea. Mai întâi trebuie să examinăm practica internaţională în acest domeniu.
Când vom avea un Colegiu al Medicilor funcţional?
Nu pot să vă zic un termen, dar sper că la sfârşitul acestui an. Este o necesitate şi se lucrează asupra acestui document.
Până atunci, cine monitorizează cât de corect îşi fac doctorii meseria?
Funcţia aceasta o îndeplineşte acum Ministerul Sănătăţii şi acest lucru nu este corect. Sunt vreo patru angajaţi ai Departamentului resurse umane, dar ei au şi alte priorităţi. Cazurile de malpraxis ajung foarte rar la Ministerul Sănătăţii. Dacă se adresează cineva cu o petiţie, le examinăm, dar de cele mai multe ori nu se ajunge la niciun rezultat. Nu ai nicio dovadă că cel bănuit ar fi cerut bani sau că nu şi-ar fi făcut datoria. De obicei, se termină fără rezultate.
Vă pare normal acest lucru?
Din păcate, mulţi medici de la noi se simt ca peştele-n apă. Folosesc instituţia publică pentru a presta servicii private la un preţ foarte mare, fără a scoate ceva din buzunar. Este asigurat cu tot din partea statului. El numai înjgheabă banii şi-i pune în buzunar, jefuind pacienţii asiguraţi. Se simte liber să o facă pentru că nu există instanţă care ar