Pregătirile pentru nunta dintre Prințul William, al doilea în ordinea de succesiune la tronul britanic și logodnica sa, Kate Middleton, sunt aproape de final. La ceremonii sunt invitate aproape două mii de persoane. Atât printre cei prezenți, cât și printre cei absenți sunt nume celebre.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Acest eveniment a fost calificat de palatul regal drept "semi-statal". Ca atare, influența Reginei Elisabeta a II-a fost foarte vizibilă în alcătuirea listei de invitați.
Din punct de vedere constituțional, monarhul acționează în chestiuni de stat la sfatul miniștrilor săi și în special al prim-ministrului zilei. Aici însă regina a avut o marjă de manevră pe care și-a folosit-o din plin.
De pildă, a invitat numai doi dintre cei patru foști prim-miniștri în viață, Margaret Thatcher și John Major, nu și pe Tony Blair și Gordon Brown. Explicația dată de palat a fost că primii doi – întâmplător membri ai Partidului Conservator – sunt și Cavaleri ai Ordinului Jartierei. Înființat în 1348, acesta este cel mai înalt ordin nobiliar, unde numirile sunt la discreția suveranului. Margaret Thatcher, în vârstă de 85 de ani a declinat invitația pe motive de sănătate.
Adevărul este însă că pe durata celor zece ani ai aflării sale la putere, Tony Blair, laburist ca și Gordon Brown a avut relații destul de reci cu Palatul Buckingham.
Criticii neinvitării celor doi foști premieri laburiști invocă însă precedentul nunții prințului moștenitor Charles cu Diana Spencer – părinții lui William – în 1981, când toți foștii premieri în viață au fost invitați, fie că erau, fie că nu erau membri ai Ordinului Jartierei.
La loc de frunte vor figura ca invitați demnitari din țările Commonwealthului – foste colonii britanice - printre care și cele 15 ţări unde Regina Elisabeta este în continuare șef al statului, de exemplu Canad