Doi deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, un român şi un chinez, au expus astăzi în cadrul expoziţiei "Lumina din sufletele noastre" de la Episcopia Giurgiului, cinci lucrări de sculptură pe teme religioase şi nouă icoane. Acţiunea face parte dintr-un program de orientare a persoanelor private de libertate desfăşurat de penitenciarul giurgiuvean în colaborare cu episcopia.
"Este o activitate ce-şi propune orientarea persoanelor private de libertate spre activităţi pozitive şi utile desfăşurate în penitenciar, ajutându-i astfel să se reintegreze mult mai uşor", a spus Florinel Stănică, purtător de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu. Ambii deţinuţi care au realizat lucrările de pictură şi sculptură sunt condamnaţi la pedeapsa detenţiei pe viaţă. Giurgiuveanul a executat până acum 19 ani de pedeapsă. A fost închis pentru omor şi a început să sculpteze în primă fază obiecte mici în perioada când era încarcerat la Penitenciarul Rahova. Din 2009, a ajuns la Giurgiu şi aşa a început să realizeze lucrări la dimensiuni mari.
Un budist, pictor de icoane
Deţinutul chinez, autorul icoanelor pictate a fost arestat în urmă cu 17 ani, fiind închis pe viaţă pentru omor. "Cetăţeanul chinez este budist, dar a fost convins să picteze în stil bizantin, i s-a povestit din Biblie, a descoperit mai multe despre credinţa noastră şi aşa a început să realizeze icoanele. Colegul nostru Victor Dragomir a fost cel care i-a încurajat să-şi cultive talentul", a mai spus Stănică.
Dacă se va stabili ca lucrările să fie scose la vânzare, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu va organiza o licitaţie cu strigare.