Peste două sute de membri ai partidului Baas aflat la putere în Siria şi-au anunţat demisia din această formaţiune. Mai multe mişcări ale tinerilor lansează un apel pentru organizarea unei noi "zile a mâniei". Pe pagina Facebook "Revoluţia siriană 2011" se cere ca tinerii să iasă mâine "pe toate străzile, din toate oraşele", ca semn de solidaritate cu oraşul Deraa, unde 30 de persoane au fost ucise la începutul săptămânii. În acest timp, reuniunea Consiliului de Securitate al ONU s-a soldat miercuri seară cu un eşec.
Cei 15 membri ai Consiliului nu au reuşit un lucru care părea destul de evident şi anume să se pună de acord asupra unei declaraţii care să condamne represiunea din Siria. Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia redactaseră declaraţia, dar China şi Rusia au blocat adoptarea ei.
Cele două ţări cred că declaraţia ar fi privită ca o ingerinţă externă, care ar putea duce la un război civil. Rusia spune că în cazul violenţelor din Siria, care s-au soldat cu peste 450 de morţi, trebuie făcută o anchetă adevărată, iar vinovaţii trebuie aduşi în faţa justiţiei.
Occidentul e însă de altă părere. Statele Unite l-au somat pe preşedintele Bashar al-Assad să schimbe imediat direcţia, iar Franţa spune că ia în vedere creşterea presiunii asupra regimului sirian.
În acest timp, 230 de membri ai partidului Baas aflat la putere în Siria şi-au anunţat demisia din această formaţiune. Într-o scrisoare deschisă, ei acuză serviciile de securitate că au "demolat valorile siriene" şi spun că părăsesc fără regret partidul.
Demisionarii insistă asupra faptului că forţele de securitate şi nu armata sunt principalul responsabil pentru represiunile sângeroase.
Vineri, deci, în Siria e aşteptată o nouă zi a revoltei. Pe de altă parte, la Bruxelles, reprezentanţii celor 27 se întâlnesc pentru a discuta despre sancţiuni împotriva regimulu