Mişcarea Fatah, care administrează Cisiordania şi Hamas, la putere în Gaza, s-au înţeles în sfârşit pentru a forma un guvern pentru alegerile din 2012.
Reconcilierea celor doi fraţi vitregi pe 27 aprilie la Cairo îi face pe palestinieni să exulte, dar presa internaţională este divizată, scrie Le Monde.
Nelinişte în Israel
Cotidianul israelian Haaretz recunoaşte caracterul istoric al acestui acord între două părţi care se sfâşie de patru ani încoace. Totuşi, presa israeliană în majoritatea ei consideră această reconciliere de “de rău augur pentru Israel” (Yediot Aharonot). “Premierul israelian este prins în capcană. Nimic din ce va face nu va putea împiedica a treia Intifada”, prezice Aluf Benn în Haaretz, pentru care această reconciliere parafează mai ales controlul de către Hamas asupra mişcării naţionale palestiniene.
Victorie a Hamas asupra Fatah?
Într-adevăr, Hamas a anunţat limpede că acordul nu înseamnă nici recunoaşterea statului Israel, nici participarea la procesul de pace (Jerusalem Post). Ba chiar Abbas ar fi “distrus complet procesul de pace”, apreciază Jackson Diehl de la Washington Post. Newsweek a consacrat recent un lung articol “mâniei lui Abbas” contra lui Barack Obama, plictisit să pălăvrăgească de pomană despre pace, în ciuda aparentei “receptivităţi” a preşedintelui american dinainte de alegerea sa.
Dar nici israelienii nu par gata să negocieze cu Hamas, cum notează cotidianul britanic The Independent. Parafarea acestui acord “ar putea însemna mult pentru procesul de pace. În vreme ce palestinienii au considerat multă vreme că unitatea lor este esenţială pentru a crea un stat independent, Israel a declarat că respinge orice negociere de pace cu un guvern care include Hamas”.
Blogul jurnaliştilor independenţi israelieni, 972mag.com, al cărui nume vine de la prefixul telefonic valabil atât în Israel cât şi în