La începutul acestui an, Bundestag-ul l-a ales pe fostul dizident Roland Jahn (57 de ani) în funcţia de director al Oficiului federal pentru administrarea arhivelor fostei Securităţi est-germane, Stasi, devenind succesorul lui Joachim Gauck şi Mariannei Birthler. Cu prilejul preluării conducerii Oficiului, în luna martie, Jahn a anunţat că cei 47 de foşti lucrători STASI, angajaţi ai instituţiei, vor fi concediaţi.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Printre cei aproximativ două mii de angajaţi ai Oficiului federal pentru administrarea arhivelor fostei Securităţi est-germane, STASI, se află 47 de persoane care în perioada regimului comunist au fost încadrate în structurile poliţiei secrete din R.D.G.
Acest fapt a stârnit în ultimii ani protestele unor asociaţii ale victimelor fostului regim dictatorial est-german. Cei doi directori ai Oficiului, creat după unificarea Germaniei, pastorul Joachim Gauck şi Marianne Birthler au susţinut că din pricina prevederilor Codului Muncii, legislaţia actuală germană nu permite concedierea unor persoane care se bucură de statutul unor funcţionari publici.
Noul director al Oficiului, fostul disident est-german Roland Jahn, care a preluat acum conducerea acestei instituţii a anunţat cu prilejul învestirii sale în noua funcţie, că această situaţie nu va mai fi tolerată: "Activitatea unor foşti lucrători ai Stasi în cadrul Oficiului este insuportabilă. Fiecare fost lucrător al Securităţii, care este angajat al Oficiului constituie o lovitură în obrazul victimelor".
Într-un amplu interviu acordat acum postului naţional de radio, Jahn a revenit asupra acestui subiect spinos. Foştii lucrători Stasi fac parte din personalul de pază. Până şi unul dintre portarii Oficiului este un fost ofiţer. După 1990, cei 47 de angajaţi ai Oficiului nu au ascuns autorităţilor domeniul în care au activat în timpu