Acum 50 de ani femeile din România ar fi dat orice să poată naşte la spital în condiţii cât mai sigure, cu anestezie peridurală, pentru diminuarea durerilor. Astăzi ele vor să nască acasă, alături de soţi, precum vesticele. Aşa a procedat şi Ana Măiţă (29 de ani), mamă a doi băieţi, în vârstă de trei, respective un an. Pe amândoi i-a adus pe lume chiar acasă, fără moaşă, fără doctor, fără complicaţii. „Era noapte şi mă aflam acasă, alături de bărbatul meu, Ionuţ. Hotărâsem să îl aducem pe lume pe Filip, aşa cum îl concepusem, în intimitatea şi firescul casei noastre", povesteşte astăzi Ana, care între timp a devenit preşedinta unei asociaţii ce promovează drepturile gravidelor.
Naşterea naturală, preferată cezarienelor
Când corpul i-a dat semnalul clar că a ajuns la final, Ana s-a pus pe vine şi l-a chemat pe Ionuţ.
- „Iese, iese", a zis el gâtuit de emoţii.
„Am dus mâna între picioare şi am simţit cum iese capul copilului. L-am pus jos pe un prosop şi ne-am uitat la el cu mirare, cât era de roşu şi furios", îşi aminteşte Ana cu precizie cinematografică.
Faţă de ţările din Vest unde naşterile la domiciliu sunt obişnuite, în România, legislaţia nu permite moaşelor să asiste o naştere acasă, la pacient, decât în condiţii excepţionale, în care gravida nu se mai poate deplasa la spital. „E caz penal, dacă te duci să asişti o naştere de capul tău", explică moaşa Vania Limban, fondatoarea Active Center din Bucuresti. Mentalităţile sunt în schimbare şi în România, mai ales în cazul femeilor foarte educate, care navighează pe internet şi au acces la informaţii medicale actualizate. Astfel, naşterea naturală începe să fie preferată cezarienelor, care le scapă pe femei de durerile facerii. În ultimii ani, ţara noastră a devenit campioană la cezariene făcute la cerere şi naşteri provocate înainte de termen şi toate astea s-au întâmplat atât din cau