Un infarct produs dimineaţa riscă să fie mai grav decât unul care are loc seara, potrivit unui studiu publicat de revista britanică Heart Journal, a grupului British Medical Journal.
Se ştie de mult timp că ritmul biologic influenţează multe procese cardiovasculare ca, de pildă, presiunea sanguină, ritmul cardiac şi incidenţa atacurilor cardiace, care au tendinţa să se producă mai frecvent în momentul în care persoana se trezeşte.
Cercetători madrileni, conduşi de Dr Borja Ibanez, de la Centrul Naţional pentru Cercetare Cardiovasculară /CNIC/, au căutat să stabilească ce impact poate avea momentul atacului asupra extinderii afecţiunii pe care o antrenează şi în special asupra ţesuturilor rămase inerte printr-o întrerupere prelungită a afluxului de sânge.
Pentru a o măsura, ei au studiat nivelurile unei enzime în sângele a 811 pacienţi interna]i în unitatea pentru îngrijiri coronariene a spitalului San Carlos din Madrid, între 2003-2009.
Pacienţii care aveau o cantitate mai mare de ţesuturi distruse - ceea ce este cu atât mai grav pentru persoana afectată - erau cei care suferiseră un infarct între ora 6 dimineaţa şi amiază, la care nivelul enzimelor era superior cu 21 % celui al pacienţilor afectaţi între ora 18 şi miezul nopţii.
Dintre cei 811 pacienţi, 269 avuseseră un atac între ora 6 şi amiază, 240 între amiază şi ora 18, iar 161 între ora 18 şi miezul nopţii.
Astfel de rezultate - dacă se confirmă - îi pot ajuta pe cercetători să pun` la punct tratamentele mai eficiente. Un infarct produs dimineaţa riscă să fie mai grav decât unul care are loc seara, potrivit unui studiu publicat de revista britanică Heart Journal, a grupului British Medical Journal.
Se ştie de mult timp că ritmul biologic influenţează multe procese cardiovasculare ca, de pildă, presiunea sanguină, ritmul cardiac şi incidenţa atacurilor cardiace, care au