În ultimii ani, din ce în ce mai puţini suceveni au trecut pragul agenţiilor pentru a se interesa de sejururi pentru 1 Mai.
Pentru suceveni a devenit deja un obicei ca de 1 Mai să întindă pe iarbă o pătură şi să facă un grătar. În ultimii ani, ofertele agenţiilor de turism pentru această perioadă au început să se împuţineze, până când au ajuns să dispară complet. În municipiul Suceava există peste 20 de agenţii de turism, iar reprezentanţii lor spun că niciun sucevean nu le calcă pragul pentru a se interesa de sejururi de 1 Mai.
Ultima cerere, acum 2 ani
Aurora Petrilă, managerul agenţiei de turism de la etajul al doilea al Casei de Cultură Suceava este singura care îşi mai aduce aminte că ultimele cereri pentru un sejur la începutul lunii mai le-a primit în urmă cu doi ani.
„Această situaţie nu a apărut din cauza crizei economice, ci din simplul motiv că deplasarea până într-un loc în care se desfăşoară activităţi sau spectacole cu ocazia zilei de 1 Mai presupune un număr mare de ore şi un cost destul de ridicat“, a spus Alina Mandiuc, consultant în turism.Dacă agenţii de turism şomează, pensiunile din judeţ nu duc lipsă de clienţi dornici să sărbătorească Ziua Muncii în aer liber. „Avem clienţi în fiecare an de 1 Mai pentru că oferim cârnăciori, mici şi bere. Oamenii nu trebuie să aducă de acasă nimic“, a declarat Mioara Dobre, proprietara unei pensiuni.
Românii au sărbătorit pentru prima dată ziua muncii în 1890, însă abia în perioada regimului comunist această sărbătoare a cunoscut apogeul. De 1 Mai se organizau manifestaţii de amploare în toate municipiile reşedinţă de judeţ, muncitorii fiind nevoiţi să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe, slăvindu-şi conducătorii.
Andreea Bălan la Suceava
După 1990, 1 Mai a început să fie sărbătorit în aer liber, la iarbă verde, la mare sau la munte. Anul acest