A început din curiozitate în urmă cu opt ani. Acum, clujeanca are o afacere de familie de succes, prin crescătoria de ciuperci Pleurotus. „Adevărul de Seară“ publică în fiecare joi povestea unor produse autohtone pentru care clujenii traversează oraşul, stau la coadă sau se înscriu pe liste de aşteptare.
Câteva zeci de clujeni bat drumul săptămânal în cartierul mărginaş al municipiului pentru a avea satisfacţia de a-şi culege singuri buchetele de ciuperci de pe sacii pe care creşte Pleurotusul. „Acum vreo opt ani, am citit un articol despre ciupercile Pleurotus. Atunci am aflat de faptul că acestea conţin foarte multe proteine şi că pot înlocui cu succes carnea, fiind foarte gustoase“, îşi aminteşte Augusta Mureşan. Şi-a procurat, din curiozitate, cărţi de specialitate, care tratau în detaliu modul de cultivare a acestor ciuperci.
Pleurotus, o delicatesă culinară
Clujeanca mărturiseşte că nu este greu să cultivi Pleurotus. „Dacă ai deprins tehnica, totul merge ca pe roate“, arată femeia. „Miceliile le cumpăr din Iaşi. Sporii ciupercilor se dezvoltă pe boabele de porumb sau de orz. Asamblez singură ceea ce se numeşte compost – substratul pe care se dezvoltă aceste ciuperci, format din resturi vegetale, bogate în celuloză“, arată clujeanca.
În prezent, familia Mureşan are în crescătoria de pe strada Valea Chintăului în jur de 1.000 de saci de compost, care produce zilnic 50 – 60 de kilograme de ciuperci Pleurotus, pentru care oferă şi certificat de calitate. „După însămânţare, sacii se ţin la întuneric timp de trei săptămâni şi se udă regulat. Apoi, apar şi buchetele de ciuperci, care au un gust deosebit. Sunt o adevărată delicatesă culinară, mai ales gătite tocăniţă sau pane“, completează Augusta Mureşan.
La început, clujeanca a cultivat ciuperci cât să ajungă familiei şi prietenilor. „În timp, cererea a crescut, ni s-a dus vestea, a trebu