Concluzia a fost trasă după ce s-au expertizat tehnic doar… 13 blocuri din judeţ. Conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii susţine că un cutremur major nu va afecta structura de rezistenţă a construcţiilor, ci doar elementele de compartimentare şi scările.
Conform legislaţiei în vigoare, administratorii blocurilor construite înainte de 1978 sunt obligaţi să solicite expertizarea tehnică, altfel fiecare familie care locuieşte în imobilele respective riscă amenzi usturătoare, care pot ajunge chiar şi la 3.000 de lei. Cu toate acestea, în Dâmboviţa au fost expertizate tehnic doar 13 blocuri, 10 din Târgovişte şi câte unul din Fieni, Pucioasa şi Moreni. Rezultatul – niciunul nu se încadrează în clasa de risc cu „bulină roşie”.
„Avem în judeţ doar clădiri cu risc de gradul II şi III, adică probabilitatea de prăbuşire în caz de cutremur este mică. Un seism major poate afecta, în cazul imobilelor încadrate în clasa II de risc, elementele de compartimentare şi scările, fără a pune în pericol structura de rezistenţă”, afirmă Gheorghe Lucaci, inspector şef Inspectoratul de Stat în Construcţii Dâmboviţa.
Riscul II şi III, nesuportat de stat
„Nu om avea noi bulină roşie pusă pe bloc, dar să ştiţi că, după ce am văzut ce-a fost în Japonia, îmi este frică. Imobilul ăsta în care trăiesc eu a fost construit în 1963. Sunt convins că nu are cum să mai îndeplinească criteriile de rezistenţă de acum. Mă rog la Dumnezeu să ne ferească de cutremur, că nu aş vrea să văd pe pielea mea dacă rezistă sau nu”, spune un locatar din Aleea Trandafirilor.
Expertizarea, proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic a blocurilor se suportă de la bugetul de stat, prin program guvernamental, în cazul clădirilor din clasa I de risc seismic. Pentru celelalte, locatarii sunt cei care trebuie să scoată bani din buzunar. Iar p