Pentru diminuarea efectelor negative ale radiaţiilor emise într-un eventual accident nuclear, experţii recomandă izolarea în casă şi administrarea de iodură de potasiu şi de suplimente de calciu. Sursa: REUTERS
Cancerul de glandă tiroidă, leucemia, infertilitatea şi malformaţiile genetice, într-o oarecare măsură, sunt consecinţele sumbre ale exploziei nucleare de la Cernobâl. Faptul că numărul cazurilor de cancer din România a crescut de la 40.000 în anul 1994 la aproape 100.000 nu poate fi pus exclusiv pe seama accidentului de acum 25 de ani.
"Numărul de cancere din România nu are acum nicio legătură cu accidentul de la Cernobâl, ci cu fumatul, mâncatul nesănătos, poluarea aerului, a apei", a subliniat medicul endocrinolog Dan Pereţianu, invitat la chatul evz.ro. Medicul a explicat ce ar trebui făcut dacă ar avea loc un accident nuclear în România sau în apropierea ţării noastre.
OMS: 5.000 de copii au făcut cancer după Cernobâl
Statisticile au arătat că, imediat după accidentul de la Cernobâl, incidenţa cancerului tiroidian a crescut la copii şi adolescenţi, iar la patru ani după accident, prevalenţa a fost de două ori mai mare. Potrivit Organziaţiei Mondiale a Sănătăţii, 5.000 de copii şi adolescenţi din zonele cel mai grav afectate au dezvoltat cancer al tiroidei.
"În ceea ce priveşte adulţii, în România, numărul de cancere de tiroidă a crescut moderat (10%-15%) în primele trei luni după accident în judeţele Botoşani şi Iaşi, nu şi în Suceava", a adăugat endocrinologul.
Şi numărul cazurilor de leucemie a crescut, radiaţiile afectând structura oaselor şi măduva. Dacă un accident asemănător celui de la Cernobâl ar avea loc şi în România sau în apropierea ţării noastre, prima măsură care ar trebui luată este "adăpostirea între betoane".
Doar după ce a trecut explozia, în momentul în c