Cu opt jurişti pe statul de plată, autorităţile locale plătesc lunar pentru doi avocaţi 2.750 de euro drept onorariu. Apărătorii care colaborează cu Primăria au fost angajaţi ca jurişti la aceeaşi instituţie, cu salarii de 300 de euro. Acum fac acelaşi lucru, dar pe bani mai mulţi!
CITEŞTE ŞI: Deşi are o armată de consilieri juridici, Primăria Galaţi cheltuieşte bani grei pe contractele de asistenţă juridică: 72.000 lei pe an
Până în urmă cu doi ani, Primăria Galaţi îşi apăra drepturile în instanţă doar prin departamentul juridic propriu, unde avea 12 jurişti angajaţi cu carte de muncă şi plătiţi cu un salariu fix. Adică echivalentul a circa 300 de euro pe lună, fără a include aici primele şi bonificaţiile ocazionale.
În 2008 însă, imediat după ce primarul Dumitru Nicolae (PSD) şi-a început al treilea mandat în funcţie, s-a lansat o nouă modă: avocatul cu onorariu fix, care să reprezinte instituţia în procesele curente.
Evident, între atribuţiile juriştilor şi cele ale avocaţilor cu onorariu fix nu există nicio diferenţă. Există în schimb o uriaşă diferenţă financiară, deoarece fiecare nou avocat al Primăriei primeşte lunar o sumă egală cu salariul a patru jurişti!
De la jurist la avocat
Primul jurist transformat în avocat a fost Doina Udrescu (52 de ani). Fost jurist în Primărie pe o leafă de fix 1.200 de lei, doamna în cauză s-a transferat pe un post similar la Universitatea de stat „Dunărea de Jos" Galaţi.
La scurt timp, ea şi-a reluat colaborarea cu Primăria, de data asta ca avocat şi pe o sumă ispititoare: 4.000 de lei pe lună, fără să fie condiţionată de numărul de procese în care a intrat sau de cazurile pierdute sau câştigate.
Ulterior, onorariul avocatei Udrescu a fost mărit la 5.000 de lei pe lună, iar de la 1 ianuarie 2011 a ajuns la 6.000 de lei.
Adică tot atât cât primesc