Dacǎ vrem sǎ înţelegem încotro se îndreaptǎ societatea româneascǎ, este necesar sǎ aflǎm care sunt orientǎrile tinerei generaţii. Din acest motiv, volumul „Implicarea civicǎ şi politicǎ a tinerilor", publicat recent de Fundaţia Soros, este mai mult decât interesant. Pe baza datelor unei anchete sociologice realizate la sfârşitul anului trecut pe un eşantion consistent, reprezentativ pentru elevii claselor VIII-XII, cinci sociologi (Gabriel Bǎdescu, Mircea Comşa, Andrei Gheorghiţǎ, Cristina Stǎnuş, Claudiu D. Tufiş) abordeazǎ, fiecare, câte o temǎ legatǎ de acelaşi subiect central: comportamentul civic şi politic al adolescenţilor de azi.
Primul studiu (autor Claudiu Tufiş), are ca subiect central adolescentul privit ca viitor cetǎţean. Parafrazând titlul unui cântec ceauşist „tinerii de azi vor fi cetǎţenii de mâine". Analiza se axeazǎ pe comparaţia între atitudinile şi valorile adulţilor, înregistrate într-o cercetare ceva mai veche (2008), şi cele ale adolescenţilor investigaţi în cercetarea prezentǎ.
Constatǎrile nu sunt optimiste: faţǎ de adulţi, adolescenţii manifestǎ mai puţin sprijin pentru comunitatea politicǎ, mai puţin sprijin pentru sistemul politic democratic, sunt mai intoleranţi, sunt mai puţin mulţumiţi de performanţele sistemului, cred mai degrabǎ într-un sistem economic etatist decât într-unul liberal, sunt mai puţin încrezǎtori în instituţiile politice. "O democraţie nu poate prospera decât dacǎ este construitǎ şi susţinutǎ de cetǎţeni care au interiorizat principiile democraţiei şi care sunt dispuşi sǎ acţioneze pentru a promova democraţia. Iar datele prezentate aici aratǎ cǎ elevii din prezent nu se aflǎ pe aceastǎ cale." - concluzioneazǎ autorul.
Neputând contesta validitatea de ansamblu a constatǎrilor, cred cǎ se impun câţiva bemoli. Mai întâi, trebuie ţinut cont cǎ, atunci când e vorba de valori considerate ca normǎ socialǎ