Credincioşii sărbătoresc vineri, 29 aprilie, Izvorul Tămăduirii, un mare praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin. Ca în fiecare an evenimentul adună la mănăstirea de la Sâmbăta de Sus mii de credincioşi. Oamenii vin să se roage, să bea apă sfinţită şi să asiste la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi.
Ca în fiecare an sărbătoarea Izvorul Tămăduirii adună mii de credincioşi la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Cu toţii vin să se roage, să bea din apa sfinţită şi să asiste la Sfânta Liturghie. „Programul slujbei de la Izvorul Tămăduirii va începe la ora 09.00, slujba Utreniei, la altarul din pădure. Iar la ora 09.30, IPS Laurenţiu Streza şi episcopul vicar Andrei şi cu un sobor de preoţi, va oficia sfinţirea apei de la fântâna din incinta Mănăstirii Brâncoveanu. După care, în procesiune, ne vom deplasa la altarul din pădure, unde la ora 10.00 va începe Sfânta Liturghie. După terminare, ca în fiecare an, se oficiază Sfântul Maslu“, a spus pr. Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.
Şi ca de fiecare dată, înghesuiala este cuvântul care caracterizează atmosfera de la mănăstire. Acesta este şi motivul pentru care oamenii legii vor fi prezenţi în număr mare la sărbătoare. „Ca în fiecare an Jandarmeria, împreună cu efectivele de Poliţie, va fi prezentă la această manifestare de amploare, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Aş dori să le recomand cetăţenilor să aibă grijă la buzunarele proprii, la genţi, la poşete. Totodată, le recomand o conduită civică pe timpul ridicării apei sfinţite“, a spus lct. col. Adrian Şerban, comandantul Detaşamentului de Jandarmi Făgăraş.
Conform tradiţiei populare, la Sâmbăta de Sus a fost mai întâi izvorul şi abia mai târziu au apărut biserica şi mănăstirea. Imediat ce oamenii au descoperit izvorul, a început şirul vindec