Comisia Europeană a adoptat o decizie privind modul în care vor fi acordate, din 2013, certificatele gratuite de emisii de gaze cu efect de seră pentru unitatile din sectorul energetic, in special termocentrale. Initial, aceste termocentrale puteau primi certificate gratuite doar pana la finalul lui 2012. In acest caz, multe unitati din Romania erau puse in situatia de a cumpara tot necesarul de certificate, fapt care ar fi putut duce la inchiderea lor din cauza cresterii costurilor. Conform noii decizii, termocentralele care nu indeplinesc standardele UE vor putea primi si din 2013 astfel de certificate, insa intr-un numar mai redus. Vezi in ce conditii vor putea fi acordate certificate cu titlu gratuit.
Unitatile aflate in aceasta situatie vor fi nevoite fie să-şi reducă emisiile, fie să achiziţioneze certificate pentru a-şi acoperi excesul de emisii de gaze cu efect de seră.
"Pentru instalaţiile EU ETS din industrie şi cele care deservesc sistemele de încălzire (n.red. unitati energetice), certificatele vor fi alocate gratuit pe baza unor indicatori de referinţă ambiţioşi. Instalaţiile industriale care îşi desfăşoară activitatea în limitele acestor indicatori de referinţă, fiind astfel cele mai eficiente, vor primi, în principiu, numărul de certificate de care au nevoie. În schimb, instalaţiile care nu îndeplinesc standardele UE vor avea la dispoziţie un anumit număr de certificate care vor fi mai puţine faţă de nevoile reale, fiind nevoite fie să-şi reducă emisiile, fie să achiziţioneze certificate pentru a-şi acoperi excesul de emisii de gaze cu efect de seră", informeaza Departamentul pentru Afaceri Europene.
Comisia Europeană a adoptat miercuri, 27 aprilie, decizia privind acordarea, începând cu anul 2013, a certificatelor gratuite de emisii de gaze cu efect de seră pentru instalaţiile industriale care intră sub incidenţa schemei UE