Preţul aurului a înregistrat ieri, la bursa americană, un nou maxim istoric, după ce, miercuri, banca centrală a SUA - Federal Reserve (Fed), a decis să menţină dobânzile pentru creditele overnight în intervalul 0-0,25%, ca să sprijine economia. Investitorii s-au orientat astfel spre plasamente în metale preţioase, în defavoarea dolarului, care şi-a continuat deprecierea. Dolarul a scăzut şi ieri, depăşind 1,48 unităţi/ euro pentru prima oară după luna decembrie 2009. La ora 09.57, moneda SUA avea un curs de 1,4830 unităţi/euro, la New York, mai mic cu 0,3% faţă de ziua precedentă. Anterior, însă, cursul a fost de 1,4882 dolari pentru un euro - cel mai redus din 7 decembrie 2009 până în prezent.
Ieri dimineaţă, la Comex New York, cotaţia aurului cu livrare în luna iunie a atins nivelul maxim al tuturor timpurilor: 1.534 dolari uncia. La ora 09.46, preţul era de 1.533,50 dolari/uncie, în creştere cu 1,1% faţă de ziua anterioară. Anul acesta, preţul aurului a urcat cu aproape 8%.
Potrivit "Credit Suisse" AG, preţul metalului preţios va atinge 1.650 dolari uncia în următoarele 12 luni, pe fondul investiţiilor din domeniu.(A.V.)
"Aurul se va menţine pe un trend puternic ascendent", a declarat, într-un raport, Tobias Merath, director al departamentului de cercetare a materiilor prime din cadrul "Credit Suisse". Acesta a precizat: "Aşteptăm o nouă creştere a plasamentelor în aur, în lunile următoare".
Menţionăm că preşedintele Fed, Ben S. Bernanke, a semnalat, în conferinţa de presă de miercuri, că banca centrală a Statelor Unite îşi va menţine politica de stimulare a economiei.
Potrivit datelor anunţate, ieri, de Departamentul Comerţului de la Washington, PIB-ul SUA a crescut cu 1,8% în primul trimestru din 2011, în ritm anual, după o expansiune de 3,1% în ultimele trei luni din 2010. Analiştii anticipau un avans al economiei americane de 2%