Cel puţin 2,1 milioane de români lucrează în statele membre ale Uniunii Europene, majoritatea în Italia, Spania şi Germania, aceasta fiind prima cifră oficială raportată de reprezentanţii Comisiei Europene. Austria şi Germania îşi vor deschide piaţa muncii pentru est-europeni începând cu 1 mai, însă nu şi pentru români şi bulgari, care vor mai avea de aşteptat până la începutul lui 2014.
În prezent, în România nu există nicio instituţie care să aibă o evidenţă clară a numărului de români care lucrează în străinătate, deşi în ultimii ani mai multe organizaţii au încercat să monitorizeze migraţia forţei de muncă locale spre Vest.
"Statisticile statelor membre şi rezultatele sondajelor efectuate pe piaţa forţei de muncă arată că la începutul anului 2010 aproape 2,5 milioane de cetăţeni români şi bulgari lucrau în 15 state ale Uniunii Europene (ţările aflate în UE înainte de primul val de extindere către Est în 2004 - n. red.). Dintre aceştia, 2,1 milioane de persoane sunt români, majoritatea lucrând în Italia (890.000), Spania (825.000) şi Germania (110.000)", a declarat pentru ZF Cristina Arigho, purtător de cuvânt al departamentului de ocupare, afaceri sociale şi incluziune din cadrul Comisiei Europene.
Restul de 275.000 de români incluşi în statisticile oficiale lucrează în Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Suedia şi Marea Britanie. Zece dintre aceste state (Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie) au menţinut o parte dintre restricţiile impuse românilor înainte de aderarea la UE, printre care se află şi necesitatea obţinerii unui permis de muncă pentru anumite calificări.
Potrivit cercetării pieţei forţei de muncă din UE, numărul cetăţenilor români şi bulgari care trăiesc în cele 15 state membre ale UE a crescut în 20