O directiva UE (Solvency II) care ar trebui transpusa in legislatia nationala pana la 1 ianuarie 2013, prevede ca cerintele de capital ale companiilor de asigurari sa fie stabilite in functie de profilul de risc al acestora. In Romania, aplicarea acesteia va duce inevitabil la cresterea preturilor in asigurari, sustine Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Asiguratorilor (UNSAR). Unul dintre motive este ca se vor schimba normele contabile, ceea ce va necesita modificari partiale si chiar totale ale soft-urilor companiilor de asigurari, ceea ce va presupune costuri de zeci de milioane de euro, sustine acesta.
Directiva Solvency II, care prevede revizuirea modului de calcul al solvabilitatii si al standardelor de management al riscului pt industria europeana de asigurari, a fost aprobata in data de 22 aprilie 2009, dar versiunea finala a acesteia a fost adoptata pe 10 noiembrie 2009.
Comisia Europeana elaboreaza in prezent propunerile privind masurile de punere in aplicare a noului regim de solvabilitate, ce sunt asteptate a fi prezentate pana la sfarsitul acestui an.
Directiva urmeaza sa fie transpusa in legislatiile nationale din toate statele membre UE pana la 31 decembrie 2012.
Potrivit Solvency II, cerintele de capital pentru fiecare companie de asigurare vor fi stabilite in functie de profilul sau de risc. Astfel, cerintele de capital vor fi cu atat mai mari, cu cat riscurile sunt mai ridicate.
Noul regim de solvabilitate introduce doua nivele de cerinte de capital: cerinte minime de capital (MCR) si cerintele de solvabilitate a capitalului (SCR).
Daca fondurile proprii ale unei companii coboara sub cerintele minime de capital, autoritatea de supraveghere va declansa actiunea de ultima instanta (de retragere a autorizatiei).
Surse: UNSAR, CSADirectiva Solvency II r