Factura zborului efectuat de Compania Tarom pe ruta Bucureşti-Tokyo-Seul-Bucureşti, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 18-21 martie, pentru repatrierea celor 30 de cetăţeni români rezidenţi în Japonia, se ridică la suma 1.041.521 lei, a informat azi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea, citat de Agerpres. Sursa: Codrin Prisecaru
„MAE a primit de la Compania Tarom, în data de 20 aprilie, factura aferentă în valoare de 1.041.521,48 lei. În perioada imediat următoare vom comunica şi cetăţenilor români repatriaţi suma pe care trebuie să o achite”, a declarat oficialul MAE.
De la Fondul de Rezervă al Guvernului fusese alocată MAE pe 18 martie, printr-o Hotărâre de Guvern, suma de 200.000 de euro pentru costurile aferente organizării operaţiunii de repatriere a cetăţenilor români rezidenţi în Japonia pe fondul situaţiei criză de la centrala nucleară de la Fukushima, după cutremur şi valul tsunami.
MAE a informat pe 22 martie că, în data de 18 martie, Ambasada României la Tokio înregistrase solicitări de sprijin pentru repatriere din partea a 247 de cetăţeni români rezidenţi în Japonia, la care se adăugau membrii familiilor acestora, rezultând un total de 365 de înregistrări, dintre care 103 copii minori.
Solicitările acestor cetăţeni către Ambasada României erau pentru sprijin în rezervarea de locuri pe cursele aeriene comerciale, în condiţiile supraaglomerării din acea perioadă şi imposibilităţii găsirii de locuri libere într-un timp rezonabil, la care se adăugau şi preţurile foarte ridicate ale biletelor, între 3.000 şi 5.000 de euro de persoană, cerute de companiile aeriene.
La momentul decolării pe 20 martie, de pe aeroportul din Tokio a zborului special al Tarom, numai 30 dintre cetăţenii români s-au îmbarcat în aeronavă, iar la sosirea la Bucureşti unii dintre