Participaţia statului la Fondul Proprietatea (FP) ar putea să scadă cu peste 10% din capitalul social al fondului, după data de 2 mai, când Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va relua emiterea titlurilor de conversie, luând în calcul cererile de opţiune în acţiuni înregistrate la ANRP până pe 15 aprilie. Autoritatea a suspendat emiterea titlurilor de conversie cu zece zile lucrătoare înainte de prima şedinţă de tranzacţionare a titlurilor "Fondului Proprietatea", începând cu 11 ianuarie.
Reprezentanţii ANRP ne-au declarat: "Potrivit datelor pe care le deţinem, în perioada 11 ianuarie 2011-15 aprilie 2011, la instituţia noastră au fost înregistrate 1.284 de dosare cu cereri de opţiune în acţiuni, numărul acţiunilor care urmează să fie emise după expirarea perioadei de suspendare fiind de 1.483.179.773. Facem menţiunea că aceste acţiuni au fost calculate la preţul mediu ponderat de 0,6176 lei/titlu, comunicat de Bursa de Valori Bucureşti în data de 19 aprilie 2011".
În prezent, statul român deţine, prin Ministerul de Finanţe, 36,79% din Fondul Proprietatea. Pierderea poziţiei de control de către stat ar putea avea consecinţe importante asupra modului în care sunt luate deciziile în cadrul Fondului, dat fiind faptul că, potrivit Actului Constitutiv al Fondului, cât timp statul deţine o poziţie de control (peste 33% din acţiunile FP), exercitarea drepturilor de vot este restricţionată pentru acţionarii minoritari cărora li se aplică un sistem de vot cenzitar.
Deşi statul urmează să îşi diminueze participaţia la FP după data de 2 mai, Ministerul Finanţelor Publice şi-a mai trimis doi reprezentanţi în Comitetul Reprezentanţilor Fondului, la Adunarea Generală de miercuri, ca urmare a revocării Monicăi Maurer şi a demisiei lui Corin Tran-dafir, reprezentantul acţionarilor Malaxa şi Auschnit. În locul celor doi, au fost aleşi Si