Locuitorii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii se plâng că zilnic suportă praful de cărbune de la CET II
Craiovenii din cel mai poluat cartier al Craiovei, Bariera Vâlcii, susţin că învecinarea cu Complexul Energetic (CET II) le aduce numai probleme. Cel mai grav este că, în timp, din cauza prafului de la halda de cenuşă sau a prafului de la depozitul de cărbune, mulţi dintre ei au probleme respiratorii. De pulberile eliminate prin arderea cărbunelui au scăpat, deoarece CET II a investit milioane de euro pentru o instalaţie de eliminare a zgurii şi cenuşii.
„Pentru eliminarea poluării am cheltuit aproximativ 115 milioane de euro. Cei de la Mediu ne-au amendat de atâtea ori, în trecut. Acum nu mai există probleme. Nici de praf de cărbune nu poate fi vorba, deoarece cel mai mic are o granulaţie de peste un centimetru şi nu cred că poate fi purtat chiar aşa de vânt. La noi nu s-a plâns nimeni. Dar mai este o problemă pe care oamenii nu o spun - de ce autorităţile le-au dat aviz de construire la un metru de Centrală. Ca să nu mai vorbim de cei care nu au această autorizaţie“, a declarat Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova
„Ei spun că s-a rezolvat, dar nu s-a rezolvat nimic. Când suflă vântul se ridică praf negru de la cărbune, ne intră în casă, iar când stai în curte nu poţi să respiri. Cei care locuiesc pe strada cealaltă se plâng şi de mirosul de păcură. Toţi avem probleme aici cu praful ăsta negru, care trece dincolo de pod“, a spus Virgil Busuioc.
CET nu poluează
Complexul Energetic s-a construit aici în perioada anilor ‘70 şi de atunci localnicii au îndurat zgomotul şi poluarea. Abia în anul 2010, conducerea CET II, mereu ameninţată şi amendată de Garda de Mediu, a achiziţionat o instalaţie de eliminare în fluid dens a cenuşii rezultate în urma arderilor.
„La CET II nu mai sunt probleme. Acolo au monitorizare