China are o populaţie de 1,339 miliarde, potrivit datelor ultimului recensământ. Cifra - mai mică decât se aşteptau analiştii, convinşi că sunt peste 1,4 miliarde de chinezi - arată o uşoară încetinire a creşterii populaţiei.
Între 1990 şi 2000, creşterea a fost de 73,9 milioane, în scădere faţă de nivelul ultimelor decenii. În schimb a crescut procentul chinezilor de peste 60 de ani: 13,3%, cu 3% mai mult faţă de 2000, iar tinerii sub 14 ani reprezintă 16,6% din total, cu 6,3% mai puţin faţă de acum 10 ani. Creşterea redusă este un rezultat al politicii restrictive privind numărul copiilor: unul singur în zonele urbane şi doi în cele rurale, dacă primul este fată.
Semnal de alarmă
Chinezii sunt tot mai atraşi de posibilităţile mai mari de a obţine un loc de muncă în oraşe. 49,7% din populaţia Chinei trăieşte la oraş, faţă de 36% în urmă cu 10 ani. Rezultatele sunt o consecinţă a emigraţiei şi a ratei fertilităţii, care nu depăşeşte 1,5 copii pe familie (pentru o creştere demografică normală, rata trebuie să fie de 2,1 copii pe familie), apreciază Wang Feng, director la Centrul pentru Politici Publice Brookings-Tsinghua din Beijing, citată de AP.
„Creşterea este alarmant de mică pentru o ţară mare precum China. Este doar începutul unui proces care se va accelera", spune Wang. În ultimul timp, presa chineză, o serie de experţi şi politicieni au avansat ideea renunţării la politica unui singur copil, introdusă în 1980 ca o măsură temporară pentru a încetini creşterea galopantă a populaţiei. Guvernanţii sunt însă reticenţi. Preşedintele Hu Jintao a spus la întâlnirea de marţi a liderilor Partidului Comunist că Beijingul va continua să aplice această politică.
„Atât decidenţii, cât şi populaţia cred că în trecut creşterea economică a Chinei a fost blocată de creşterea rapidă a populaţiei. Această teamă este încă prezentă", a explicat Wa